Markeringen op de weg zijn belangrijk. Ze regelen, geleiden, waarschuwen en informeren de weggebruikers. Als je denkt aan markeringen dan denk je aan strepen, pijlen en symbolen op het wegdek. Deze markering kan verschillend van kleur zijn en ook de kleur kan jou als weggebruiker iets vertellen.

 

De kleuren van de markeringen vertellen je al iets

Doorgaans zijn markeringen wit. Heb je te maken met de kleur geel dan gaat het om tijdelijke situaties zoals bijvoorbeeld stop- en parkeerverboden langs de stoeprand. Is een markering groen dan heb je het over dubbele asstrepen en die vertellen je dat je hier 100 kilometer per uur mag rijden. Blauwe markeringen zie je langs stoepranden bij parkeerschijfzones. Ze worden niet voor niets blauwe zones genoemd.

 

Strepen op de weg in de vorm van as-, kant- en deelstrepen

Meest voorkomende markeringen zijn strepen op de weg. De strepen kun je opdelen in as-, kant- en deelstrepen. Een asstreep zie je op de as van de weg en deze markering kan onderbroken en doorgetrokken zijn. Op een tweerichtingsweg dient het dan ook meteen als scheiding tussen de rijrichtingen. Is er sprake van een kantstreep in de lengterichting, dan wordt er een begrenzing voor het rijdende en niet rijdende verkeer aangegeven Deze markering zie je alleen als doorgetrokken streep. As- en deelstrepen werken binnen de bebouwde kom met een verhouding van 1 op 3. Dat betekent dat 1 meter streep staat voor een onderbreking van drie meter. Buiten de bebouwde kom geldt de verhouding 3 op 3. Drie meter streep staat dan voor een onderbreking van negen meter. Zo kun je dus aan de hand van de markeringen ook zien of jij je nou binnen of buiten de bebouwde kom bevindt.

 

De minder bekende redresseerstrook helpt je weer op koers

Bekende markering is zeker ook de asstreep die bij overschrijding aangeeft dat zich een situatie voor gaat doen met een verhoogd risico. Dan kan het gaan om een onoverzichtelijk en gevaarlijk kruispunt maar even goed om een onoverzichtelijke bocht. Pijlen op de weg geven je aan waar de rijstrook naar toe gaat. Pijlmarkering zie je altijd terug in het midden van de rijstrook. Minder bekende markering is wellicht de redresseerstrook. Dit is een verharde strook die van beperkte breedte is en die naast de rijbaan ligt. Deze strook is bedoeld om weggebruikers die uit koers zijn geraakt de gelegenheid te geven de koers te corrigeren. Zo kunnen ze terugkeren op de rijstrook.

 

Bron: autovergrendeling.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here