Steeds meer Nederlanders hebben een elektrische auto. Wist je dat het aantal geregistreerde elektrische voertuigen sinds 2020 is verdrievoudigd? Misschien overweeg je momenteel om een elektrische auto aan te schaffen. Wel zijn er een aantal zaken om aan te denken voordat je deze belangrijke stap neemt. Wat zijn de beste laadpalen voor thuis? Het antwoord vind je in dit artikel.
Wat is een elektrische auto en waarom is het anders dan traditionele voertuigen?
Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen voor duurzaam. Fossiele brandstoffen zijn inmiddels echt passé. De toenemende populariteit van elektrisch rijden is een goed voorbeeld van de duurzaamheidstrend. Dit type auto maakt gebruik van een elektromotor in plaats van diesel of benzine. Bij het rijden met een elektrische auto komen er geen schadelijke stoffen vrij. Dit is een van de grootste voordelen van deze relatief nieuwe manier van vervoer. Een elektrische auto is op te laden met een accu, die je met behulp van een stekker aansluit op een laadpaal. Tegenwoordig zijn laadpalen zowel op bedrijventerreinen als thuis te vinden, bijvoorbeeld bij de parkeerplaats.
Waar vind je geschikte laadstations?
Dat de populariteit van elektrisch rijden als een raket is gestegen brengt een groot voordeel met zich mee: het vinden van een particulier laadstation is eenvoudiger dan ooit. Zoek maar eens op Google naar een laadstation voor elektrische auto’s in de buurt. Waarschijnlijk zijn er tientallen hits. De vraag is natuurlijk wel: wat zijn de beste laadpalen voor thuis? Je moet goed op de hoogte zijn van de specificaties, de mogelijkheden en de prijs van de laadpaal. Alleen dan kun je een weloverwogen beslissing nemen.
Waarom ‘slimme laders’ ideaal zijn
Sommige laadpalen zijn zeer geavanceerd. Deze zogeheten ‘slimme’ exemplaren laden bijvoorbeeld alleen op wanneer de stroom goedkoper is. Ze laden bijvoorbeeld op voor het nachttarief, waardoor je uiteindelijk veel geld bespaart. Kortom: het is een functie die zeer welkom is in deze dure tijden. Je bespaart ermee op de laadkosten zonder zelf iets te hoeven doen! De kans is groot dat je in de toekomst zelfs zonne-energie in je auto op kunt slaan. Vervolgens is deze energie voor allerlei thuisapparaten te gebruiken, zoals de wasmachine. Hoe handig!
Hoe werkt een laadpaal?
Binnen het interieur van een auto bevindt zich het zogeheten laadsysteem. Die voert onder andere de elektriciteit aan. Ook is het mogelijk om via dit systeem gebruik te maken van allerlei functies, zoals het opladen als de stroomprijzen zijn gedaald. De oplader zelf zit overigens altijd in de auto zelf. De laadpaal zelf is te vergelijken met het stopcontact. Die levert wisselstroom. Dit is echter niet het type stroom waarmee je de auto kunt opladen. Nee, de wisselstroom wordt eerst omgezet in gelijkstroom voordat de accu zijn werk kan doen.
Wat betekent EVSE en hoe vind je een geschikt exemplaar?
Misschien staan er in jouw straat meerdere laadstations voor elektrische voertuigen. Die staan ook wel bekend onder de naam ‘EVSE’, oftewel ‘equipment voor elektrische voertuigen’. Hun voornaamste taak is jouw elektrische voertuig van strom voorzien. Wel verschilt de kwaliteit van EVSE’s onderling sterk. Kies daarom altijd voor een laadpaal met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Heb je een flink budget? Dan raden we aan om het exemplaar met de allerbeste prestaties te kiezen. Hoe je dat doet is simpeler dan je denkt. Het internet is de perfecte plek om laadpalen op allerlei facetten met elkaar te vergelijken. Stel jezelf onder andere de volgende vragen:
- Hoe lang duurt het opladen? Sommige laadpalen doen er wel 8 uur over, andere zelfs 12 uur
- Is het een standaard laadpaal of een slimme laadpaal met extra functies?
- Is het mogelijk om ‘slim te laden’, oftewel laden als de elektriciteitskosten lager liggen?
- Staat de laadpaal op straat of is het een wallbox aan de muur? Aan de muur is goedkoper omdat er voor de installatie niet gegraven hoeft te worden
- Beschikt de laadpaal over load balancing? Dit betekent dat de laadpaal zelf stopt als de auto volledig is opgeladen. Handig, want het voorkomt oververhitting
Ervaar de voordelen van een draagbare lader
Wist je dat het tegenwoordig ook mogelijk is om een draagbare lader te gebruiken? Dit houdt in dat je het stopcontact gebruikt om jouw elektrische voertuig (EV) op te laden. Daardoor laad je voortaan overal jouw auto op als dat nodig is. Bovendien is het ideaal wanneer je elke dag lange afstanden aflegt en niet met een lege accu wil komen te zitten. De tijd dat je vanwege een lege accu stil staat langs de weg is voorgoed voorbij!
Voor wie is een draagbare lader geschikt?
Gemiddeld laadt een mobiele lader op met zo’n 220 volt en het is ideaal om thuis op te laden. Het maximale vermogen is echter 3 kW, waardoor het minder geschikt is voor grote accu’s. Moet je elke dag flinke afstanden afleggen met de auto? Dan raden we aan om een wallbox te gebruiken. Deze lader heeft een groter vermogen en is aan de muur te bevestigen, in plaats van in de grond.
Laadpaal aanschaffen: wel of niet doen?
Een elektrische auto inclusief laadpaal is niet goedkoop, dat geven we ook gewoon toe. Daar staat echter tegenover dat je kiest voor duurzaam rijden. Je draagt een steentje bij aan een betere wereld en dat is ook wat waard. Bovendien worden elektrische voertuigen dankzij hun toenemende populariteit steeds goedkoper. Meer en meer mensen maken er gebruik van, waardoor de prijzen de komende jaren flink gaan dalen. Zie het aanschaffen van een elektrische auto en laadpaal als een langetermijninvestering. Uiteindelijk pluk je er de vruchten van!