Voor Nederland geldt dat er eigenlijk maar weinig verzekeringen zijn terug te vinden op de lijst met verplichte verzekeringen die moeten worden afgesloten. Eén van deze verzekeringen is de zogenaamde autoverzekering. Voor deze verzekering geldt zoals de naam reeds aangeeft dat ze wordt afgesloten voor het verzekeren van een auto. Je kan hiervoor een keuze maken tussen tal van verschillende mogelijkheden. Zo is er de eenvoudige WA-verzekering, maar kan je ook een auto op een meer uitgebreide manier laten verzekeren. Zou jij graag een goed beeld willen krijgen van waar je allemaal op kan rekenen bij het afsluiten van een verzekering voor je auto? Dan is het altijd een aanrader om je even grondig te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Maak een keuze uit de verschillende soorten autoverzekeringen

Voor het afsluiten van een autoverzekering geldt dat er een keuze moet worden gemaakt tussen de verschillende opties die op de markt zijn terug te vinden. Hou er in ieder geval rekening me dat een autoverzekering afsluiten wettelijk is verplicht. Van zodra je met je auto op de openbare weg wil rijden dient deze voorzien te zijn van minstens een zogenaamde WA-verzekering die de schade dekt aan derden. Het staat je uiteraard vrij om een uitgebreidere verzekering af te sluiten, maar een verplichting geldt hiervoor niet. Wil je graag ontdekken welke verzekeringen je allemaal kan afsluiten voor jouw auto? Het onderstaande overzicht maakt dit meteen duidelijk!

1.) De WA-verzekering die wettelijk is verplicht

De eerste autoverzekering die kan worden afgesloten is meteen de voordeligste. We hebben het hierbij dan uiteraard over de zogenaamde WA-verzekering. Deze verzekering dekt de schade in die wordt veroorzaakt door jou aan een derde partij. Op geen enkele manier wordt er door deze verzekering schade verzekert aan het eigen voertuig. Daar dient dan ook zeker rekening mee te worden gehouden. Voordeel is wel dat deze verzekering voor je auto afsluiten ervoor zorgt dat je kan rekenen op de laagste kosten. Dit maakt deze verzekering toch voor veel mensen het overwegen waard. Er bestaan echter ook nog andere verzekeringen die we hieronder voor je oplijsten.

2.) De WA+ beperkt casco verzekering

De WA+ beperkt casco verzekering is een autoverzekering die ondanks een groot aanbod aan dekkingen toch beschikt over een interessant prijskaartje. De dekkingen waar je op kan rekenen zijn:

 • Je bent verzekert tegen schade als gevolg van een aanrijding met een wild dier;
 • Glasschade is verzekert met inbegrip van een sterretje dat ontstaat in de voorruit;
 • Schade veroorzaakt door een brand of explosie is verzekert;
 • Stormschade is verzekerd met inbegrip van bijvoorbeeld schade door hagel;
 • Schade als gevolg van joyriding is verzekerd in deze autoverzekering;

De enige dekking die in deze vrij complete autoverzekering eigenlijk ontbreekt is degene voor schade die je zelf onbedoeld aanricht aan je voertuig. Zou je ook graag in deze situatie willen kunnen rekenen op een dekking door je verzekering? Dan is de allrisk afsluiten een interessante keuze.

3.) De WA+ volledige cascoverzekering

De meest complete autoverzekering die je aantreft op de markt is de zogenaamde WA+ volledige cascoverzekering. Voor deze verzekering voor je auto geldt dat ze in de basis bestaat uit alle dekkingen die ook deel uitmaken van de WA-verzekering en de WA+ beperkt casco verzekering. Er is echter nog één extra dekking die aan deze polissen wordt toegevoegd. Het gaat hierbij dan uiteraard om de dekking voor schade die door jou zelf aan het voertuig wordt aangebracht.

Het fantastische aanbod met dekkingen waar je op kan rekenen bij de WA+ volledige cascoverzekering of de zogenaamde allrisk is natuurlijk in de basis zeer interessant. Het moet echter gezegd dat hierdoor ook de kostprijs van de verzekering wat hoger is gelegen. Dat maakt dat ze niet voor iedereen even interessant is. Heb je bijvoorbeeld een auto aangekocht die over een beperkte waarde beschikt? Of leg je eigenlijk in de praktijk slechts een handvol kilometers af per jaar? In allebei deze gevallen zal je tot de conclusie komen dat het eigenlijk niet interessant is om ervoor te kiezen om deze verzekering af te sluiten.

Bestaan er ook nog aanvullende verzekeringen voor de autoverzekering?

De eerste keuze die je moet maken in de praktijk is dus tussen de drie standaard autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Wanneer je deze keuze hebt gemaakt zal je echter kunnen vaststellen dat er ook nog een keuze dient te worden gemaakt uit een aantal aanvullende verzekeringen… althans wanneer je dat wil uiteraard. De aanvullende verzekeringen waar je een keuze tussen kan maken hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Rechtsbijstandsverzekering;
 • Bestuurdersverzekering;
 • Bijstandsverzekering;

In het bijzonder voor mensen die zeer vaak onderweg zijn terug te vinden en dus op jaarbasis een behoorlijke afstand overbruggen geldt dat ze er wellicht voor zullen willen kiezen om één of misschien zelfs meerdere van de aanvullende verzekeringen af te sluiten. Let wel, voor elk type aanvullende autoverzekering geldt uiteraard dat er bepaalde kosten aan verbonden zijn. Bepaal dus altijd voor jezelf of de meerprijs het risico in de praktijk waard is of niet.

Enkele interessante bespaartips voor je autoverzekering afsluiten

Sta je op het punt om een autoverzekering af te sluiten? Zou je echter graag in eerste instantie willen onderzoeken op welke manieren je de premie voor deze verzekering kan drukken? Dat is uiteraard geen probleem. We maken in de praktijk voor het verzekeren van je auto een onderscheid tussen verschillende bespaartips. Enkele belangrijke hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

 1. Vergelijk altijd grondig de verschillende autoverzekeringen die er bestaan;
 2. Hou rekening met het eigen risico dat van toepassing is op de autoverzekering;
 3. Sluit geen aanvullende verzekeringen af wanneer je er geen behoeften aan hebt;

Naast bovenstaande is het ook altijd interessant om even na te gaan of het eventueel interessant kan zijn voor jou om je autoverzekering op te laten nemen in een verzekeringspakket bij je vaste verzekeraar. Het bundelen van meerdere verzekeringen in één pakket kan er namelijk zomaar voor zorgen dat je kan rekenen op een zogenaamde kwantumkorting. Een dergelijke korting van ongeveer 10 procent of meer wordt bovendien verkregen op alle verzekeringen waarover je beschikt. Het spreekt voor zich dat de totale besparing op deze manier behoorlijk kan oplopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here