Als je 16 wordt mag je natuurlijk je rijbewijs voor de scooter en brommer gaan halen. Dit kan erg spannend zijn! Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je eigen scooter of brommer gaan rijden, bijvoorbeeld van fourstrokebarn. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze 2?

 

Een scooter

Een gemotoriseerde tweewieler met 2 kleine, brede wielen, wordt ook wel een scooter genoemd in de volksmond. Maar, veel mensen weten niet dat scooter eigenlijk een verzamelnaam is  nog veel meer verschillende voertuigen. Dit geldt voor alle tweewielers die aan deze voorgaande omschrijving voldoen. Een brommer, bromfiets, snorfiets, motor en motorfiets vallen dus ook in deze categorie scooters en verwijzen hiermee een beetje naar hetzelfde fenomeen. Een motor of een motorfiets zijn wel weer andere dingen. Met deze voertuigen kun je bijvoorbeeld ook vele malen harder rijden en je hebt er een ander soort verzekering voor nodig dan voor een scooter. Je kunt er namelijk ook veel meer schade mee aanrichten.

 

Een brommer

Wilt u een scooter of een brommer zoals een Honda DAX kopen? Verdiep u dan goed in de verschillende soorten en de verschillen. Zoals gezegd is scooter een soort verzamelnaam voor alle gemotoriseerde tweewielers. Een brommer is een tweewieler die onder de naam scooter kan vallen. Een brommer wordt vaak een bromfiets genoemd, maar de twee zijn eigenlijk precies hetzelfde. Met een brommer mag je met maximaal 45 kilometer per uur over de weg gaan rijden. Voor het rijden op een brommer en scooter moet je minimaal 16 jaar oud zijn en je hebt  daarvoor een brommerrijbewijs (AM) nodig. Dit rijbewijs wordt automatisch bijgeschreven als je je autorijbewijs haalt en ook je motorrijbewijs. Als je deze rijbewijzen niet hebt moet je een apart theorie en praktijkexamen afleggen om je AM rijbewijs te halen.

 

Verzekeren

Of je nou een brommer of een scooter rijdt, het is zaak je voertuig goed te verzekeren. Je wilt natuurlijk nooit dat er ongelukken gebeuren of dat je scooter gestolen wordt, maar voor het geval dat het toch gebeurt is een verzekering hebben heel erg handig. Maar, welke verzekering moet je dan afsluiten? Een WA-verzekering is de minimale verzekering die je nodig hebt als je met een scooter of brommer de weg op gaat in Nederland. Deze verzekering is in ons land dus wettelijk verplicht. Met een WA-verzekering bent je verzekerd voor schade die je zelf aan anderen toebrengt, bijvoorbeeld dus als je een botsing veroorzaakt. Wilt je ook de schade aan je eigen brommer of scooter verzekeren? Dan is een WA-verzekering niet langer voldoende en moet je een Allrisk verzekering afsluiten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here