Jaarlijks sterven er veel mensen door middel van motorvoertuigen. Veel van deze incidenten zijn te voorkomen wanneer bestuurders onveilige praktijken vermijden die hen in gevaar kunnen brengen. Het is bewezen dat defensief rijden het aantal verkeersdoden vermindert en levens redt. Je kunt jezelf en andere individuen beschermen een defensieve bestuurder te worden.

Defensief rijden, wat is dat?

De weg verdedigen is een term voor proactieve veiligheidsmaatregelen. Wanneer je defensief rijden onder de knie hebt, geef je jezelf en andere auto’s de mogelijkheid om te reageren op veranderende omstandigheden. Deze methoden gaan veel verder dan de typische verkeersregels.

Wanneer je leert om te anticiperen op situaties en weloverwogen beslissingen te nemen tijdens het rijden, zal je in staat zijn om gevaar op de weg aanzienlijk te verminderen. Een cursus defensief rijden leert studenten hoe ze veilig kunnen rijden door zelfverzekerde beslissingen te nemen afhankelijk van de weg en omgeving.

Waarom is dat belangrijk?

Defensief rijden is belangrijk voor de openbare veiligheid. Het vermijden van potentieel gevaarlijke omstandigheden helpt om bestuurders veilig te houden door het verminderen van ongevallen. Veel mensen leren tijdens hun eerste rijopleiding methoden om gevaren op de weg te vermijden. Hoewel je uitstekende reflexen kunt hebben, zien sommige mensen niet alle mogelijke gevaren in een scenario.

Ervaren rijscholen richten zich op het helpen je minder reactief en meer pro-actief te worden. Het vermijden van gevaarlijke situaties verlaagt het gevaar niveau, dat houdt bestuurders veilig.

Hoe doe je dat?

Je kunt de wegomstandigheden die je zorgen baren beter in de gaten houden door een defensieve bestuurder te worden. Defensieve bestuurders doen er alles aan om botsingen te voorkomen, ongeacht de rijstijl van andere bestuurders.

Sommige defensieve chauffeurs vertragen of komen tot stilstand tijdens een hevige regenbui. Deze basisreacties van het gezond verstand zorgen ervoor dat je voorrang geeft aan het veilig aankomen op jouw bestemming boven het zo snel mogelijk bereiken van jouw bestemming. Hier zijn zes gewoonten die je kunt overnemen in jouw rij routine om een defensieve bestuurder te worden.

Controleer het voertuig op zijn veiligheid

Controleer jouw auto eens per week om er zeker van te zijn dat je jezelf niet in gevaar brengt op de weg. Voordat je achter het stuur kruipt, moeten jouw lichten, spiegels en banden allemaal in orde zijn.

Controleer of de veiligheidsgordels, hoofdsteunen en spiegels van jouw auto in orde zijn voordat je instapt. Kijk bij het aanzetten van de motor of er waarschuwingslampjes, ongewone geluiden, geuren of andere aanwijzingen zijn dat er iets mis is met de auto.

Voorkom afleiding

Afgeleid rijden is elke activiteit die jouw aandacht van de weg afleidt. Eten, telefoneren, luisteren naar luide muziek en andere activiteiten kunnen jouw rijvaardigheid beïnvloeden, wat tot ongevallen kan leiden. Door je te concentreren op de weg ben je meer bewust van jouw omgeving en kan je sneller reageren op veranderingen.

Zorg voor een veilige afstand

Het vermogen om snel te reageren is belangrijk om ongelukken te voorkomen. Minstens twee seconden afstand houden en vermijden dat je in de dode hoek van anderen rijdt. Als het voertuig voor je volledig tot stilstand moet komen omdat er een obstakel op de weg ligt, moet je een veilige afstand bewaren, zodat je de tijd hebt om jouw voertuig onder controle te houden voordat je er bijvoorbeeld tegenaan botst.

Kijk ver vooruit

Bouwplaatsen, files en aanrijdingen kan je elk moment tegen komen. Het scannen van de weg voor je is een cruciale fase die je in staat stelt jouw volgende zet te plannen wanneer je veranderende omstandigheden nadert. Meer dan 40% van alle ongevallen met bestuurders worden veroorzaakt doordat bestuurders risico’s niet herkennen. Met de methodes voor defensief rijden vermijdt je verkeerde veronderstellingen over het gedrag van andere bestuurders en andere herkenningsfouten die aanrijdingen veroorzaken.

Kijk uit voor je dode hoek

Elke auto heeft een dode hoek, waarin de bestuurder van het voertuig aan zijn kant van de weg geen zicht heeft vanuit het perspectief van een ander voertuig. Sommige auto’s zijn uitgerust met spiegels waarmee je dingen in jouw dode hoek kunt zien, maar de meeste voertuigen hebben dat niet. Houd er rekening mee dat tijdens het wisselen van rijstrook andere auto’s alleen zichtbaar kunnen zijn via jouw zijraam.

Rijd rustig op kruispunten

Kruispunten, vooral in het centrum van de stad, zijn een van de gevaarlijkste voor automobilisten. Veel aanrijdingen gebeuren binnen enkele seconden nadat een verkeerslicht van kleur verandert. Jouw licht kan bijvoorbeeld net op groen zijn gesprongen, maar een andere automobilist kan nog steeds door het rode licht rijden. In deze situatie is het belangrijk om voorrang te verlenen om een ongeval te voorkomen.

Laatste aandachtspunten

Het is de kunst van het defensief rijden, waarbij men zijn ego opzij zet en alles in het werk stelt om ongevallen te voorkomen. Je kunt een defensief bestuurder worden door deze veilige rijmethoden in je dagelijkse routine op te nemen. De rijlessen bij Rijschool TurboDrive in Den Haag worden gegeven in een defensieve rijstijl. De rijlessen bij Rijschool Den Haag zijn bovendien ook goedkoop. De rijlessen worden gegeven door professionele rij-instructeurs die jou op je gemak kunnen stellen tijdens het rijden van het voertuig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here