Als rij instructeur heb je ongetwijfeld die uitmuntende, toegewijde student gehad die vervolgens om een bepaalde reden stopte met rijlessen. We overlopen enkele praktische strategieën om je te helpen jouw leerlingen weer terug op het juiste spoor te brengen en zijn of haar plaats achter het stuur terug te veroveren.

Een lijst met namen nummers is het begin

Om te beginnen is het aan te bevelen dat je een duidelijke en zichtbare lijst maakt van welke leerlingen zijn afgehaakt, en van wie je denkt dat opnieuw afhaakt. Dit is iets waar je over nadenkt bij het kiezen van wie je in jouw auto zet. Het is van cruciaal belang dat de leerlingen sterk en enthousiast zijn, en een positieve band met je hebben.

Pak een stuk papier of een spreadsheet en maak een lijst van hun namen, het aantal uren of lessen dat ze eerder hebben gevolgd, hoe ver ze zijn gekomen, en waarom ze besloten hebben te stoppen met leren. Beoordeel hen daarna op een schaal van 1 tot 10 of het waarschijnlijk is dat ze opnieuw rijlessen bij jou zullen nemen.

Je kunt nu een lijst van oud-leerlingen krijgen, in volgorde van belangrijkheid, om door te nemen en te bereiken. Het is ook duidelijker wie je belt en met wie je opnieuw in contact komt nu je de leerlingenchauffeur in jouw hoofd hebt bijgewerkt – wat het contact vereenvoudigt.

Een directe aanpak

Nu je de leerlingen hebt geïdentificeerd, is het tijd om contact op te nemen. Contact met hen opnemen is een typische en meest eenvoudige aanpak.

We raden je ook aan contact op te nemen met de student in plaats van hem/haar te sms’en. Een telefoongesprek is persoonlijker, en de leerling zal het op prijs stellen als je contact met hem of haar opneemt.

Een paar tips voor de telefoontjes:

  • Bij het gesprek vraag je eerst of ze even de tijd hebben om te praten daarna houd je een klein gesprekje om er achter te komen wie die leerling nou is, na het gesprek vraag je zijn beschikbaarheid.
  •  Het gaat om hen, niet om jou. Begin met te vragen waarom ze de laatste tijd niet geleerd hebben. Wat is er aan de hand?
  • Wanneer je met hen communiceert, wees dan duidelijk over hun ontwikkeling en rijvaardigheid als je daarmee rekening wilt houden.

Je kunt ook zeggen: “Jasper, ik heb een paar plekjes open in een paar dagen, je hebt enorme vooruitgang geboekt met het hellingsproef en jouw verkeersinzicht. Hoe denk je dat je prestaties waren? En hoeveel uur denk je dat je nodig hebt om klaar te zijn voor CBR examen?”

Door hen dit te vragen, moedig je hen aan om betrokken te raken en na te denken over het vooruitzicht van het slagen voor hun rijexamen van daaruit kun je vragen of ze geïnteresseerd zouden zijn om terug te keren.

Aanpak door middel van socialmedia

Misschien wil je niet de directe route nemen, en subtiele benaderingen zijn altijd een optie. Oud-studenten hebben je op Facebook en Instagram, dus gebruik sociale media in je voordeel.

Verander je profiel op Facebook / Instagram

Update jouw social media profielen en vervang de foto door een nieuwe van je voertuig / logo voor jouw rijschool. Je kan ook een banner toevoegen. Ze zullen zien dat je je profiel hebt bijgewerkt, wat hun interesse kan wekken om te kijken of je nog plaatsen beschikbaar hebt. Je kan dan een bericht plaatsen op zowel facebook als instagram:

Dat is mijn auto, helemaal ingepakt en klaar om te gaan! Als je al eerder bij mij hebt gelest en je wilt slagen voor je rijexamen, neem dan contact met me op. Ik kijk er naar uit om je weer op de weg te krijgen!

Zoom sessie

Een ander goed idee is jouw student te bellen en een Zoom-sessie te plannen. je kunt te weten komen hoe zij zich op het examen voorbereiden en 30 minuten tot een uur hulp krijgen.

Misschien hebben ze dezelfde vaardigheden opgepikt van hun maatje of ouder. Waarom informeer je niet bij hun, en vraag je hun te praten over hoe het met hun gaat? Welke moeilijkheden hebben ze ondervonden – anders dan dat papa een beetje emotioneel was!

Een voordeel hiervan is dat je mogelijk betaald kan worden voor deze online lessen.

Contact opnemen met de ouders

In plaats van contact op te nemen met de leerling-bestuurder, kan je als rij instructeur contact opnemen met de ouder om uit te leggen dat je weet dat de leerling om de opgegeven reden is gestopt en dat je van mening bent dat hij goede vorderingen maakte. Laat de ouder van een tienerbestuurder weten hoe dicht hun kind bij de test was.

De ouder van een leerling, die vaak verantwoordelijk is voor de betaling van zijn of haar opleiding, kan hem of haar een duwtje in de rug geven om de rijopleiding weer op de rails te krijgen.

Probeer een deal aanbieden

Als jouw tarieven veranderd zijn, bied ze dan een korting aan op hun vroegere uurtarief om ze een speciaal gevoel te geven. Voer dit alleen uit als je de student graag ziet slagen en bereid bent om het koopje uit te delen.

Opleiding tot rijinstructeur

Het is een moeilijke weg om rijinstructeur te worden. Maar maak je geen zorgen. Als jij je rijinstructeur opleiding volgt bij Rijschool Academie, krijg je ook hierover gratis tips en adviezen. Bovendien heb je 100% baangarantie en franchise mogelijkheden als jij je eigen rijschool beginnen wilt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here