Een professioneel, degelijk auto onderhoud bestaat uit verschillende elementen. Voor het onderhoud kun je de hulp van een vakgarage inschakelen. Een deel van het onderhoud voer je echter relatief eenvoudig zelf uit. Denk bijvoorbeeld aan het periodiek controleren van de bandenspanning van de auto. Zijn de banden niet voldoende opgepompt, dan leidt dat tot een onnodig hoge rolweerstand en daarmee tot een hoger verbruik van brandstof. Ook kan een te lage bandenspanning van invloed zijn op de snelheid waarmee deze slijten. Het controleren van de bandenspanning is slechts een van de vormen van auto onderhoud, die je relatief makkelijk zelf uitvoert. Het controleren van de bandenspanning kan met een kleine tool die je voor een paar euro online bestelt, of bij een benzinestation. Aan de binnenzijde van de deur vind je terug wat de ideale bandenspanning voor jouw banden is.

Controleren van de vloeistoffen onder de motorkap

Niet alleen is het zaak de bandenspanning periodiek te controleren. Ook is het belangrijk de vloeistoffen waarvan je de reservoirs onder de motorkap vindt in de gaten te houden. Doe dit eens per kwartaal. Je kunt denken aan de koelvloeistof, de ruitenwisservloeistof en bijvoorbeeld het oliepeil. Op de reservoirs onder de motorkap staat vaak een duidelijk “MIN”- en “MAX”-streepje. Dit vertelt je of het tijd is om de diverse vloeistoffen aan te vullen. Het oliepeil meet je met de peilstok in het reservoir. Vind je het lastig te bepalen welke vloeistof in welk reservoir zit? Of heb je nog geen ervaring met het gebruik van de peilstok in het reservoir voor de motorolie? Op het internet vind je talloze video’s waarin dit nader wordt toegelicht.

Voorkom een vastzittend autoslot

Is het jou al eens overkomen dat het autoslot niet meer open te krijgen was? Het kan het gevolg zijn van vocht in het slot, wat door de lage temperaturen buiten bevroren is geraakt. Je kunt een dergelijke situatie voorkomen, door het autoslot regelmatig te smeren. Het gebruik van smeer biedt het voordeel, dat water uit het slot gedrongen wordt. Dit is overigens niet alleen aan te raden bij autosloten; smeer ook de sloten van je woning en bijvoorbeeld het losstaande schuurtje in de tuin regelmatig. De kans dat je de hulp van een slotenmaker nodig hebt bij een buitensluiting neemt hiermee sterk af. Je kunt WD40 gebruiken voor het smeren van de verschillende soorten sloten.

Voer een controle uit op de ruitenwissers

Tot slot is ook het controleren van de ruitenwissers van de auto iets wat je relatief makkelijk zelf doet. Vaak hoor je aan het geluid wat de ruitenwissers bij het gebruik ervan maken al dat het tijd is om deze grondig schoon te maken of te vervangen. Je herkent de noodzaak van het onderhouden van de ruitenwissers ook aan de strepen die ze achterlaten op de ruiten. Het vervangen van de wisserbladen is iets wat je relatief makkelijk zelf kunt doen met de instructies die je online vindt. De wisserbladen zelf bestel je in verschillende webshops.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here