Je wilt de kans op een noodzakelijke reparatie aan je auto zo klein mogelijk maken. Niet alleen leidt een dergelijke reparatie regelmatig tot hoge kosten, ook kun je de auto mogelijk enkele dagen niet gebruiken. Er zijn verschillende manieren om de kans op schade of ernstige slijtage aan onderdelen, vaak de basis voor een noodzakelijke reparatie, te verkleinen. Welk onderhoud voer jij standaard zelf uit aan de auto? Een voorbeeld van een reparatie die regelmatig moet worden uitgevoerd: het herstel van een niet te openen autoslot. Mogelijk zit er vocht in het slot, wat door lage temperaturen bevroren is. Of denk aan het niet kunnen openen van het slot als gevolg van corrosie. Je voorkomt dergelijke situaties door het autoslot regelmatig te smeren.

Het smeren van sloten is niet alleen verstandig bij auto’s. Op het moment dat je het autoslot smeert, zou je ook de sloten van de ramen en deuren in huis moeten onderhouden. Een middel als WD40 helpt je vuil uit het slot te houden. Daarbij dringt het vocht naar buiten, wat de kans op bevriezing van het slot sterk verkleint. Hoe vaak smeer jij de sloten van je auto en woning?

Controleren van de verschillende vloeistoffen

Niet alleen het smeren van het autoslot helpt de kans op een benodigde reparatie te verkleinen. Zorg er daarnaast voor dat regelmatig gecontroleerd wordt, of er voldoende vloeistof zit in de diverse reservoirs onder de motorkap. Je vindt er onder meer het reservoir voor de motorolie. Zou het oliepeil te laag zijn, dan is de kans op een snelle slijtage aan de onderdelen van de motor onnodig groot. Het leidt mogelijk tot hoge kosten. Het oliepeil zelf controleren is heel eenvoudig, daar het reservoir wordt afgesloten met een peilstok. Bekijk online eens een video, wanneer je niet eerder gecontroleerd of dit reservoir voldoende gevuld is.

Bijvullen van diverse andere reservoirs

Naast het bijvullen van de motorolie, moeten mogelijk ook andere reservoirs worden bijgevuld. Denk hierbij aan de ruitenwisservloeistof en de koelvloeistof. Op deze reservoirs is over het algemeen een duidelijk minimum en maximum zichtbaar. Zou er onvoldoende koelvloeistof in het reservoir zitten, dan loop je het risico dat de warmte van de motor niet langer goed kan worden afgevoerd. Een oververhitting ligt op de loer. Reden genoeg om de reservoirs tijdig bij te vullen.

Houd de spanning op de autobanden op peil

Ander onderhoud wat je eenvoudig zelf uitvoert aan een auto: het op peil houden van de spanning op de autobanden. Online schaf je voor een paar euro een tool aan om de bandenspanning zelf te meten. Heb je deze tool niet in huis? Je kunt de bandenspanning vaak ook meten bij een garage of bijvoorbeeld bij het benzinestation in de buurt. Aan de binnenzijde van de deur valt af te lezen wat de ideale bandenspanning is voor jouw autobanden. Het bijvullen van de banden is heel eenvoudig en helpt je de auto efficiënter te laten rijden; een lage bandenspanning leidt tot een hoger brandstofverbruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here