Een stotterende auto is een van de meest gemelde storingen bij de pechhulpdienst. Dit probleem kan op verschillende momenten naar voren komen. Denk aan bij het starten van de auto, bij het optrekken of bij het gas geven. Tijdens deze momenten kan het stotteren vervelend zijn, toch is het gelukkig geen directe reden tot paniek. In de meeste gevallen kan je gewoon nog rustig door blijven rijden, zorg er alleen wel voor dat de auto bij thuiskomst gecontroleerd wordt. De auto begint namelijk niet voor niets met stotteren, en moet natuurlijk worden opgelost. In deze blog gaan we je meer vertellen over het stotteren van een auto, wat het kan betekeken en wat eventuele oplossingen zijn.  

Stotterende auto bij het opstarten

Wanneer de auto begint te stotteren bij het starten, of wanneer de motor nog koud is, is dat vaak te wijten aan een vervuilde of versleten bougies. Bougies zorgen er in de auto voor dat er vonkjes afgegeven worden om te zorgen voor ontbranding van de motor. Wanneer de bougies versleten of vervuild zijn, kunnen ze een stuk minder goed vonken waardoor het proces om de motor soepel te laten lopen niet meer goed werkt. Uiteindelijk zorgt dit er dus vor dat je auto zal gaan stotteren. 

Auto is aan het stotteren bij het optrekken

Soms hebben auto’s ook last van stotteren wanneer ze moeten optrekken bij bijvoorbeeld een stoplicht. Ook dit kan weer komen door vervuilde of versleten bougies, toch is dat niet de enige mogelijke reden. Een vervuild inlaatspruitstuk kan ook een oorzaak zijn van het stotteren bij het optrekken. Dit is een onderdeel van het inlaatsysteem en zorgt voor koude luchtstroom in de motor, deze koude lucht is een essentieel onderdeel in het verbrandingsproces. Het kan alleen voorkomen dat het inlaatspruitstuk verstopt raakt door de uitlaatgassen van de auto waardoor de motor niet meer efficient kan lopen en kan gaan stotteren of haperen. De uitlaatgassen van de auto verzamelen zich ook vaak rondom de EGR-klep, hierdoor kan deze ook dichtslibben waardoor de motor niet meer voldoende lucht kan krijgen. 

Stotterende auto bij optrekken, gas geven of starten

Er is een onderdeel in de auto dat invloed kan hebben op alle drie de mogelijkheden van een stotterende auto. Dat is namelijk het roetfillter, dit filter vangt het schadelijke roet uit de uitlaatgassen op. Maar na verloop van tijd zal dit filter vol raken, en in de meeste gevallen reinigt de auto dit zelfstandig. Dit proces wordt alleen in gang gezet wanneer de auto een hogere snelheid rijdt. Wanneer je bijvoorbeeld nooit met je auto op de snelweg rijdt zal dit proces niet in gang gezet worden. Na verloop van tijd zal daardoor je roetfilter verzadigd raken wat voor storingen kan zorgen, en een stotterende auto. 

Uiteraard kunnen de onderdelen schoongemaakt worden om je auto weer soepel te laten rijden, toch is dat niet altijd mogelijk. In sommige gevallen zijn de onderdelen dusdanig vervuild en dus beschadigd geraakt dat er nieuwe aangeschaft moeten worden. Gelukkig kan je voor al je auto onderdelen bij Bogijn terecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here