Een semi-tractie accu is er om een lange energievraag te leveren en is een vrij breed inzetbare accu. Die lange energievraag komt zo uitstekend van pas bij gebruik in auto’s, caravans, elektrische boten en tractoren. Om die reden wordt het ook wel een deep cycle accu genoemd. Maar wat is het verschil tussen deze semi tractie accu’s en een start accu? En hoe kunt u het beste de accu’s onderhouden?

Verschil tussen een startaccu of semi-tractie accu

Waar een semi tractie accu bedoeld is om bijvoorbeeld een auto of boot langdurig van constant stroomverbruik te voorzien, is een startaccu er om juist kortstondig veel energie te leveren. Oftewel: startamperage. Een startaccu daarentegen is vooral bedoeld om een voertuig te starten. Deze accu’s zijn op die manier ontworpen dat ze heel kort een heel hoog Amperage te leveren. Een startaccu kunt u daarom niet gebruiken voor langdurige energievraag, want dan zou de accu te ver ontladen wat schadelijk is voor de accuplaten. Deze gaan daardoor vrijwel meteen kapot.

Waar gebruik je een semi-tractie accu voor?

De semi-tractie accu kunt u onder meer gebruiken voor ‘kleine’ dingen als een rolstoel of scootmobiel. Maar ook voor groter gebruik zijn deze accu’s inzetbaar. Denk aan intern transport en een hoogwerker. Tevens kunt u dit type accu nog inzetten als service batterij in uw caravan of in uw boot. En dan dus voor de langere periode in plaats van het opstarten. Daarvoor zijn de startaccu’s ontworpen.

Hoe onderhoud ik deze accu?

  • Gaat u de accu een langere tijd niet gebruiken? Laat de accu dan eerst volledig op voor u deze wegzet.
  • Om de batterij ook in de opslag in optimale conditie te houden, is het goed om de accu elke twee of drie maanden even door te laden.
  • Zet de accu in een zo koel mogelijke en droge omgeving. Let er wel op dat er geen vorst bij kan komen. Semi tractie accu’s hebben een bepaalde mate van zelfontlading. Hoe warmer de ruimte waar de accu gestald staat, des te sneller dat zelfontladen gaat.
  • Laat u de accu in uw voertuig? Zorg er dan voor dat u alle lampjes, elektronica en overige verbruikers loskoppelt. Deze kunnen de accu anders
  • Voorkom beschadigingen. Laat de batterij bijvoorbeeld nooit vallen en gebruik de accu ook alleen waarvoor deze bedoeld is.

Tip: gebruik altijd een geschikte lader

Het klinkt logisch, maar wanneer u de semi tractie accu gaat opladen is een geschikte lader gebruiken belangrijk. Het komt nog wel eens voor dat men denkt dat een kleine druppellader voor elke accu kan gebruiken. Maar als een lader te weinig capaciteit heeft dan krijgt u de accu nooit en te nimmer opgeladen. Gebruikt u een lader die juiste teveel capaciteit heeft (dus te groot is), dan loopt u de kans dat u de batterij opblaast.

Semi tractie accu bestellen?

Wilt u een semi tractie accu bestellen bij een accu groothandel? Dan ontvangt deze gebruiksklaar en dus volledig geladen. De (online) groothandels hebben vaak ook een snelle levering waardoor u vrijwel de volgende dag al de semi tractie / deep cycle accu kunt gebruiken. Tevens staan zij ook altijd klaar voor deskundige antwoorden op al uw vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here